7.png

Missie en visie

Re-turn is opgericht vanuit ervaring. In 2005 kreeg oprichter drs. Ragna van Hummel te horen dat ze borstkanker had. “Ik was toen ICT-consultant en moest mijn werk onderbreken. Na een heftige tijd wilde ik dolgraag weer aan het werk. Maar helaas, dat bleek helemaal niet vanzelfsprekend.” Re-integratie bij kanker kon echt stukken beter, merkte ze.

“Waarom zou je uitgerangeerd zijn? Ik had juist een enorme motivatie. Ik wilde de draad weer oppakken, en werk hoort daar gewoon bij. Werk is inkomen, houvast en afleiding.”

Ze verdiepte zich in vraagstukken over re-integratie, arbeidsmarkt en personeel. En wat bleek: niet alleen werknemers, maar ook werkgevers worstelen met vragen over werk en kanker. Daarom richtte ze in 2009 Re-turn op. “Wij zijn ervan overtuigd dat werken bij kanker bijdraagt aan iemands kwaliteit van leven. En daar profiteert ook de werkgever van.”

De missie van Re-turn is dan ook: verzuim verkorten door behoud van werk, werkvermogen en inzetbaarheid van mensen met kanker.

Dit realiseert Ragna inmiddels met een landelijk team van professionele begeleiders. Stuk voor stuk deskundigen met (eigen)ervaring, die onze unieke visie op werken bij kanker uitdragen. Want bij Re-turn gaan werk én herstel hand in hand, volgens onze eigen ontwikkelde methode ‘Werkkracht bij kanker’.

Daarnaast zet Re-turn zich hard in om het onderwerp ‘werk en kanker’ onder de aandacht te brengen. In landelijke media, bij de overheid en bij talloze organisaties.

Zo is Ragna gastdocent bij NSPOH aan de opleiding voor bedrijfsartsconsulenten oncologie en aan de Avans+ Hogeschool in de Master Oncologic Physical Therapy. Daarnaast is zij betrokken bij Borstkankervereniging en stond zij aan de wieg van de Groep Werk & Kanker. In 2011 nam Ragna het initiatief voor het boek ‘Werken na kanker’, het eerste handboek over dit complexe onderwerp. Driemaal al realiseerde zij het Congres Werkgeverschap bij kanker voor werkgevers en HRM. Met Re-turn draagt zij bij aan en participeert regelmatig in wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met o.a. VUmc en AMC en organisaties als het Kennis Centrum Verzekeringsgeneeskunde en het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum. In 2015 kreeg zij zitting in de werkgroep kanker en werk van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en ontwikkelde samen met branche vereniging Oval de ‘Roadmap Werkkracht bij kanker’. Ragna geeft met grote regelmaat lezingen op congressen en symposia.

 

KWFleven met kankerOvalGroep werk en kanker